خروج نقدینگی برای هفته های متوالی بیانگر نا امیدی فعالان بازار از سیاستهای دولتی است که مهمترین سیاست خود را حمایت از بازار سرمایه عنوان کرده بود. در هفته گذشته دولت همچنان در حال تامین مالی در بازار بدهی بود و به نظر میرسد از این محل نیز ریسکهای جدیدی در حال ایجاد است.
به نظر میرسد سیاست اول حاکمیت در حوزه اقتصاد کنترل تورم حتی به قیمت رکود در بازارها باشد که در یکی دو ماه گذشته در این امر موفق عمل کرده است و انتشار اوراق بدهی هم میتواند در راستای همین سیاست در کنار تامین مالی تلقی شود.
انتشار اخبار موثر در گروههای مختلف
در گروههای مختلف بازار سرمایه شاهد اخبار موثری بودیم. گروه پالایشی که در انتهای هفته ما قبل با اقبال خریداران روبهرو شده بود هفته گذشته شاهد عقب نشینی قیمتی بودند. در این گروه شایعه اخذ عوارض آلایندگی بیش از پیش به گوش میرسد که میتواند در کنار کاهش تخفیفات خوراک سالهای گذشته از جذابیت آن کم کند. گروه خودرو هفته را با آزاد شدن سهام وثیقه شرکتهای بزرگ خودروسازی نزد بانکها شروع کرد و با افزایش قیمت و صفهای این گروه مواجه شد ولی حقوقیهای این گروه به رفع عطش سهامداران پرداختند و انتهای هفته این گروه روند کاهشی به خود گرفتند. ایران خودرو مجمع تعیین تکلیف درباره شمولیت ماده ۱۴۱ را آگهی کرد. در گروه سیمان با وجود سرکوب بخش تقاضا معاملات بورس کالای قابل قبولی را تجربه کرد. هلدینگ سیمانی تامین بیش از ۹۴ درصد سود خود را در مجمع تقسیم کرد و به ازای هر سهم ۲۴۰ تومان به سهامداران خود داد. مجمع افزایش سرمایه سیمان قائن افزایش سرمایه ۱۵۰۰ درصدی را از محل تجدید ارزیابی دارایی ثابت خود به ثبت رساند. گروه تایرسازی که روزهای خوبی را در بازار تجربه میکرد با خبر شروع واگذاری تایر سهمیهای مواجه شد که خبر ناخوشایندی برای این گروه محسوب میشود. فولاد مبارکه مدیریت نماد «توریل» را از مجموعه ساتا خریداری کرد. در حالی که هفته کاری را به پایان میرساندیم شایعه مخالفت هیات تطبیق مجلس با مصوبه خوراک و سوخت دولت منتشر شد که با کم توجهی بازار مواجه شد. وزیر اقتصاد از تعیین تکلیف نرخ خوراک در هفته جاری خبر داد. در اواخر هفته لیست عوارض بر صادراتی منتشر شد که مهمترین آن عبارت بود از عوارض ۸۰ درصدی از صادرات انواع قراضه و ضایعات آهن و فولاد و چدن. همچنین سیمان و کلینکر مشمول عوارض ۵ درصدی شدند. در بازار ارز دلار در محدوده کمتر از ۵۰ هزارتومانی در نوسان است و قیمت سکه امامی هم بعد کاهش به کمتر از ۲۷ میلیون تومان مجددا به بیش از ۲۸ میلیون برگشت.
تحولات در فضای اقتصاد جهانی
در فضای اقتصاد جهانی مهمترین مساله همچنان مساله نرخ بهره فد در آمریکا، جنگ روسیه و آینده غلات و گاز و همچنین مسئله رشد اقتصادی چین است. به نظر میرسد فد بار دیگر دست به افزایش هرچند محدود نرخ بهره بزند.
با انفجار انبار غله در ترکیه بار دیگر توجهات به آینده مواد غذایی و غلات با ادامه جنگ روسیه و اکراین جلب شده است. در این بین کنفرانسی در عربستان با عنوان «کنفرانس صلح اوکراین برگزار شد». با انتشار آمار قیمت کالاهای مصرفی چین نرخ تورم برای اولین بار در دوسال گذشته منفی شد که خبر بسیار بدی برای کامودیتیها به ویژه زنجیره فولاد است. در بازارهای جهانی شاهد بیشترین بازدهی مربوط به قیمت گاز طبیعی در هابهای مهم بودیم و رشد بیش از ۲۰ درصدی را تجربه کردند. قیمت نفت تحت تاثیر عزم و جزم عربستان و روسیه برای کاهش تولید همچنان افزایشی بود و برنت از ۸۷ دلار در بشکه عبور کرد. قیمت فلزات رنگی و گرانبها نسبتا کم نوسان بودند. قیمت روی و مس به ترتیب ۲۴۶۰ و ۸۲۷۰ واحدی را به خود دیدند و هر اونس طلا در قیمت ۱۹۳۵ دلار معامله میشود.
شروع خوب با تقاضا در بورس کالا
در اولین روز هفتهای که گذشت بازار با شنیدههایی از احتمال از سرگیری خودرو در بورس کالا با تقاضای خوبی مواجه شد. خریداران بر فروشندگان غالب شدند و شاخص کل توانست با رشد ۱.۹۸ درصدی به سطح ۲ میلیون و ۳۳ هزار واحد برسد. یکی از محرکهای دیگر بازار روز شنبه رشد قیمت دلار در بازار آزاد به حوالی ۵۰ هزار تومان بود. از خبرهای مهم دیگر میتوان به احتمال ابطال مصوبه نرخ خوراک پتروشیمیها در هیات تطبیق اشاره کرد. قیمتهای جهانی نیز با رشد قیمتی همراه بودند و قیمت نفت با افزایش به بالای ۸۶ دلار رسید که میتواند یکی از عاملهای مثبت بازار باشد. ارزش معاملات خرد در حدود ۶۲۰۰ میلیارد تومان برآورد شد و حدود ۳۰۰ میلیارد تومان ورود پول حقیقی در بازار را شاهد بودیم.
غلبه فروشندگان در روز دوم
در دومین روز هفته بازار پرتقاضا شروع کرد اما به تدریج فشار فروشندگان بر بازار غالب شد و بسیاری از گروهها با نوسان زیاد همراه شدند. اصلاح دلار از سویی و نبود خریدار و پول قوی در بازار از سوی دیگر روندهای مثبت بازار را کوتاه کرده و بازار نسبت به شایعات و خبرهای مثبت واکنش کمی نشان میدهد. ابهام و عدم شفافیت در بازار سبب شده که کوتاه مدتیها با کسب سود کم به فروش اقدام کنند. در میانههای بازار با انتشار شایعه عرضه خودرو در بورس کالا شاهد رنجهای مثبت در نمادهای شاخص ساز بودیم. ارزش معاملات به نسبت روز گذشته کاهشی بود و در حدود ۴۸۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. در نهایت شاخص با افزایش حدود ۰.۳۴ درصدی به ۲.۰۴۰ میلیون واحد رسید. از اتفاقات مثبت این روز میتوان به بازگشایی مثبت «شتران» و درنتیجه افزایش تقاضا در این گروه اشاره کرد.
تاثیر شایعات بر بازار
در روز دوشنبه بازار با خبر رفع مشکل توثیق سهام ایران خودرو و سایپا و حل مشکل تودلی خودرو سازان پرتقاضا ظاهر شد. این تقاضا به کلیت بازار سرایت کرد. از سوی دیگر شایعه عرضه خودرو در بازار شدت گرفت. با گذشت زمان عرضهها در این گروهها افزایش یافت و درنتیجه معاملات این روز ارزش معاملات خرد به ۵۷۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد. در نهایت شاخص ۰.۵۴ درصدی به سطح ۲.۰۵۱ میلیون واحد رسید.
بالاخره بازار متعادل شد
در روز سه شنبه با روند کاهشی دلار به محدوده ۴۹۳۰۰ و همین طور عدم شفافیت و خبرهای ضد و نقیض از عرضه خودرو در بورس کالا بازار متعادل به کار خود پایان داد. شاخص کل با کاهش اندک ۰.۶۴ درصدی به سطح ۲.۰۳۷ میلیون واحد بازگشت. سرمایه گذاری یک درصدی از منابع ورودی سالانه در صندوق تثبیت توسط نمایندگان یکی از اخبار مهم این روز بود. ارزش معاملات خرد در محدوده ۴۵۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
پایانی با خریداران تماشاچی
درآخرین روز هفته بازار کم رمق و کم حجمی را شاهد بودیم و ارزش معاملات در محدوده ۳۹۰۰ میلیارد تومان ثبت شد. از اخبار مهم این روز میتوان به موکول شدن اصلاح مصوبه نرخ خوراک به هفته جاری اشاره کرد. خریدار جدی و قوی در بازار وجود ندارد و خریداران برای خرید فعلا تماشاچی هستند. در نهایت شاخص کل با افت اندک در سطح ۲.۰۳۶ میلیون واحد ماند.
- ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
نظر شما